Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2010 15:53 - Парна баня
Автор: bezbruchki Категория: Други   
Прочетен: 3841 Коментари: 1 Гласове:
1



Живеем в динамичен свят, в който се редуват стрес, умора и липса на свободно време... Все по-често започваме да си задаваме въпроса какво би ни доставило удоволствие и би ни накарало да се почувстваме щастливи и отпочинали? Масаж с мед и шоколад или вана, пълна с мляко и мед? А може би джакузи или терапия с вулканични камъни на фона на успокояваща музика и пламък на свещи... но защо пък да не е парна баня, известна от древни времена с мекотата и нежното си въздействие върху тялото и сетивата?
Малко от историята на парната баня...
Векове наред хората практикуват лечебни процедури в топли гейзери и минерални извори с една единствена цел - древна философия твърди, че хармонията между душата и тялото може да бъде източник на здраве. Водата е основен източник на живот - също и еликсир, който ободрява, освежава, подмладява и лекува. Тя изчиства тялото от токсини, засилва притока на кислород, подобрява кръвообращението и не на последно място - поддържа кожата свежа и млада.
Парната баня ни пренася в екзотичния свят на Ориента, там, където приказната героиня Шехерезада прекарвала голяма част от времето си сред приглушените звуци на леещата се вода, влажните мраморни пейки и ароматните масла, твърдейки, че град без хамам (баня) не е град. Парната баня е била и предпочитан начин за релаксация и отмора след активни спортни занимания на воините.
Какъв е съвременният вариант на парната баня?
Като цяло парната баня може да бъде категоризирана като влажен вариант на сауната. Тя е идеален начин за прочистване на тялото от вредните вещества чрез струя нагрята пара под налягане, но освен това има и противовъзпалително, хидратиращо и болкоуспокояващо действие.
Парната баня излъчва топлина около 45°С при влажност на въздуха, близка до 100%, което от своя страна създава идеални условия за регенерация. Ароматизиращата система създава допълнителни положителни емоции чрез разпръскване на аромати на бор, лавандула или мента във въздуха, а тихата и нежна музика създава допълнително усещане за комфорт и релакс.
В своя съвременен вариант парната баня представлява помещение, което се затопля с помощта на пара. И докато древните гърци и римляни са използвали термални извори, днес това се постига с помощта на парогенератор, монтиран в съседно помещение до парната баня.
• плочки.
Сауна или парна баня - какво да изберем?
Сауната е идеално средство за тренировка на дейността на сърцето. Високата температура и влажност на въздуха, близка до 15%, водят до разширяване на кръвоносните съдове, при което до кожата достига по-голямо количество кръв. В резултат на увеличеното отделяне на течности при изпотяване, тялото се изчиства от токсините. По време на охлаждащата пауза кръвоносните съдове се свиват отново, стават по-еластични и се регулира кръвното налягане.
Парната баня представлява друга форма на термотерапия. Физикалните фактори, действащи при нея, са горещ въздух и висока влажност. Парата има разнообразно действие върху кожата. Тя оказва изключително добър ефект върху кръвоснабдяването й, което се засилва от термичното дразнене и след провеждането й кожата изглежда свежа и тонизирана, почистена от мъртвите клетки и мазнините. След процедурата кожата много по-лесно усвоява полезните съставки от нанасяната козметика. Поради това е препоръчително парната баня да предшества различни процедури за лице и тяло. Термичното дразнене оказва положителен ефект и върху централната нервна система, а съчетана с различни ароматни масла (лавандула, мента, бор, мащерка, канела) има релаксиращо въздействие.
Топлината подпомага релаксирането на мускулите, а чрез повишаване на кръвообращението се подобрява транспорта и елиминирането на остатъчните метаболитни продукти в тях, освен това влияе благоприятно при наличие на мускулна треска. Счита се, че при леки мускулни травми парната баня има лечебен ефект. Препоръчително е антицелулитните програми също да бъдат в съчетание с парна баня, защото тя подпомага размекването и дренирането на целулита. Една от най-добрите терапии за дихателната система е без съмнение билковата парна баня. Тя е и форма на ароматерапия.
Специалисти препоръчват след парна баня да се осигури прием на алкална вода, за да се оводнят тъканите и да се възстанови минералният баланс в клетките. Също така използването на специални душове е желателна процедура след ползване на парна баня или сауна. Водният масаж чрез странични масажни струи оставя задълго чувството на приятно масажирано и витализирано тяло, а освен това повишава съпротивителните сили на организма. След обилното обливане с вода се подобрява кръвообращението и се нормализира повишената температура на тялото, създавайки в организма невероятен прилив на енергия.
Независимо какво ще изберете, за да поглезите сетивата си - парна баня, сауна, джакузи или масаж, всички тези удоволствия са най-новият и актуален метод за борба със стреса, създават връзка с природата и са добра предпоставка за воденето на здравословен начин на живот на съвременния, модерен човек.


Тагове:   баня,   релакс,   спа,


Гласувай:
1



1. inel379 - Много, много полезно е всичко това!
17.01.2010 02:18
Благодаря ти!
Сърдечен поздрав!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bezbruchki
Категория: Новини
Прочетен: 53545
Постинги: 7
Коментари: 18
Гласове: 860
Спечели и ти от своя блог!